Question 1) – What is WordPress?
Answer – WordPress is a best Open Source CMS which allows it to be used free of cost.  You can use it on any personal or commercial website without having to pay a single rupee for it. It is built on PHP/MySQL (which is again Open Source) and licensed under GPL.

Question 2) – Are there any limitations to a WordPress website?
Answer – You can use WordPress for e-commerce sites, membership sites, photo galleries and any other type of site you can think of. The website is created using the same HTML code as any other site, so there are no limitations there either.

Question 3) – From SEO point of view is WordPress helpful? Will it show the website on Google?
Answer – It is one of the benefits of using WordPress; it has inbuilt SEO search engine. Also, you can have an additional plug-in in WordPress to help with SEO and rank on a popular search engine like Google.

Question 4) – What do you mean by a custom field in WordPress?
Answer – The custom field is a meta-data that allows you to store arbitrary information in the WordPress post. Through custom field, extra information can be added to the post.

Question 5) – What are the positive aspects of WordPress?
Answer – Few positive aspects of WordPress are: –

  • Easy installation and upgrade
  • In-built SEO engine
  • Easy theme system
  • Flexibility
  • Multilingual- available in more than 70 languages
  • Own data- no unwanted advert on your website
  • Flexibility and Easy publishing option

Question 6) – What are the rules that you have to follow for WordPress plugin development?
Answer – The rules that you have to follow for WordPress plugin development are :-

  • Create a unique name
  • Create the plugin’s folder
  • Create a sub-folder for PHP files,  translations, and assets
  • Create the main plug-in file and fill in the header information
  • Create activation and de-activation functions
  • Create an uninstall script
  • Create a readme.txt file
  • To detect paths to plugin file use proper constants and functions

Question 7) – What is the prefix of WordPress tables by default?
Answer – By default, wp_ is the prefix for WordPress.

Question 8) – Why does WordPress use MySQL?
Answer – MySQL is widely available database server and is extremely fast.  It is an open source, and it is available at no cost also it is supported by many low-cost Linux hosts so its easy for anyone to host their website.

Question 9) – Is it possible to rename the WordPress folder?
Answer – Yes, it is possible to rename the WordPress folder.  If WordPress is already installed, you have to log in to the weblog as the administrator and then change the settings

WordPress address (URI)  :

Blog address( URI) :

After making the changes, you can rename the folder or directory with the WordPress file in it.

Question 10) – How many tables are there in WordPress by default?
Answer – There are about 11 tables in WordPress by default. Note: With succeeding releases of WordPress this number will change. You need to check phpMyAdmin to determine the number of tables in a vanilla version of latest WordPress installation.