Question 1) – What is SEO?
Answer – Search engine optimization (SEO) is the process of optimizing your online content so that a search engine likes to show it as a top result for searches of a certain keyword.

Question 2) – What does SEO stand for?
Answer – SEO stand for Search Engine Optimization.

Question 3) – What are the different categories of SEO techniques?

Answer – There are three different types of SEO –

  • On-page SEO – On-page or on-site SEO includes practice strategies to optimize an individual page on a website and improve the rankings of a website, and earn organic traffic.
  • Off-page SEO – This process also refers to techniques for improving a website’s position on the search engine results page (SERPs).
  • Technical SEO – Technical SEO is the process of optimizing a website for crawling and indexing, and helps search engines access, crawl, interpret, and index the website in a hassle-free manner.

Question 4) – Differentiate between on-page and off-page SEO.

Answer – On-page SEO:

On-page SEO involves optimizing different parts of your website that affect your search engine rankings and off-page optimization. You must continuously revise it, if you want to maintain or improve the ranking. The main components of on-page optimization are:

  • Title of the page
  • High-quality content
  • URL structure
  • Meta description tag
  • Optimized Image with alt tags
  • Page Performance
  • Internal linking

Off-page SEO:

Off-page SEO focuses on increasing the authority of your domain by getting links from other websites. It depends on another web page to improve your site rankings. The most important off-page ranking factors include: 

  • Backlinks
  • Social bookmarking
  • Guest blogging
  • Social media engagement

With on-page SEO you have full control, but with off-page SEO you do not have full control because backlinks, reviews, and other off-page SEO factors rely on the behavior of others. A website must be optimized for both on-page and off-page SEO to rank well. 

Question 5) – Name different techniques used in off-page Seo?

Answer – Following are the techniques used in Off Page SEO work:

  • Blog Post
  • Article Post
  • Forum Posting
  • Yahoo Answer
  • Blog Comment
  • Directory Submission
  • Social Bookmarking
  • Press Release Submission
  • Deep-link Directory Submission
  • Regional Directory Submission

Question 6) – What is a backlink?

Answer – Any incoming links to a website or web page are known as backlinks. When one website links to another, it means the content is noteworthy. Thus, search engines like Google use backlink as a ranking signal. High-quality backlinks help the web pages to rank up and have better visibility on the search engines.

Question 7) – Differentiate between a do-follow and a no-follow link.

Answer – Do-follow links: 

Do-follow links allow the search engines to follow them and reach a website. They act as backlinks that are counted by search engines and help in enhancing the ranking of a site. By default all the hyperlinks are dofollow.

No-follow links: 

A no-follow link tells search engines to ignore a link. It does not pass any value from one site to another. Usually, it does influence the ranking or visibility in the search engine index. A no-follow link contains a rel=”nofollow” attribute in its HTML code.

Question 8) – What is Page Rank?

Answer – PageRank is one of the algorithms used by Google, where it gives a page rank to determine a web page’s relevance or importance.

Question 9) – What is keyword density?

Answer – Keyword density refers to the number of times a keyword appears on a given webpage. It is the percentage density of a particular phrase or keyword available on a website compared to the total number of words on a particular page.

Question 10) – What is keyword difficulty?

Answer – Keyword difficulty or competition defines how difficult a keyword is to rank in Google’s organic search results. Keyword’s difficulty depends on multiple factors, like content quality, domain authority, and page authority.

Question 11) – What is a landing page?

Answer – A web page that serves as the entry point for a website or a particular section of a website.

Question 12) – What are Meta Tags?

Answer – HTML Meta Tags are concise summaries that describe a page’s content. Meta tags do not appear on the web page. They are page data tags that lie between the open and closing head tags in the HTML code of a document. They tell search engines what a web page is about. This information is called metadata.

Question 13) – Name the important Meta tags in SEO and mention their character limits.

Answer – The important Meta tags in SEO are: 

  • Title tag — Google shows 55-64 characters (better to keep it under 60 characters)
  • Meta Description tag — 160 characters 
  • Robots Meta tag – It has four main values (follow, index, nofollow, noindex)

Question 14) – What is a SERP?

Answer – SERP or search engine result page is the list of results obtained when a user searches for something online using a search engine, such as Google. SERPs may look different for each query, however, Google’s search results are made up of the following components:

  • Sponsored Results and Ads
  • Organic Search Results
  • Related Searches

Question 15) – What is an anchor text?

Answer – It is the clickable text in a hyperlink. It should be relevant to the page linked to, rather than generic text. Anchor text is usually blue and underlined. It is used to enhance the user experience as it directs the user to the desired area of a webpage. 

Question 16) – What are the major Google ranking factors?

Answer – The major Google Ranking factors are: 

  • Quality and Structure of content
  • Quality and Relevant Backlinks
  • Page Speed
  • Image alt-text 
  • Mobile Friendliness
  • User experience
  • Content Freshness
  • Domain Age, URL, and Authority

Question 17) – Explain Image Alt Text?

Answer – An image alt tag, also known as alt attribute and alt description, describes an image on a web page. It is an HTML attribute applied to image tags and visible on the page itself. Search engines cannot interpret images, however, an image alt text provides a text alternative that can be read by search engines. Images with properly optimized alt text can positively impact a page ranking. 

Question 18) – Which of the following is the least important area to include your keyword(s)?
Answer –

  • Meta Keywords
  • Internal Anchor Text
  • Title
  • Meta Description
  • Body Text

Ans. Meta Keywords

Question 19) – What are the common SEO mistakes?

Answer – Some of the most common SEO mistakes are –

  • Not optimizing for the right keywords
  • Not having unique title tags and meta descriptions
  • Using the same anchor text for every link
  • Focusing on link quantity over link quality
  • Using poorly-written content

Question 20) – What is Googlebot?
Answer – Googlebot is the web crawler software used by Google as a search bot to index a webpage. There are two types of Googlebot crawlers: 

  • a desktop crawler 
  • a mobile crawler