Question 1) – What is Artificial Intelligence (AI)?
Answer – AI is a branch of computer science that stresses and finds a way of creating an intelligent machine that has the ability to work, think and reacts like humans.

Question 2) – What do you think are the areas where AI has a great impact?
Answer – AI has a great influence on numerous areas. At present it is –

  • Computing field
  • Speech Recognition
  • Bioinformatics
  • Humanoid robots
  • Space and Aeronautics
  • Weather forecasting

Question 3) – Which programming languages are preferred for AI?
Answer – Some commonly used programming languages in AI include:

  • Python
  • R
  • Lisp
  • Prolog
  • Java

Question 4) – What do you mean by Overfitting and Underfitting algorithms?
Answer –

  • Overfitting and Underfitting are responsible for poor performance.
  • Overfitting gives a good performance on the trained data, poor generalization to other data.
  • Underfitting gives poor performance on the training data and good generalization to other data

Question 5) – List some AI Applications and Common uses.
Answer – AI-powered tools are applied in various spheres of the economy, including:

  • Natural Language Processing
  • Chatbots
  • Sentiment analysis
  • Sales prediction
  • Self-driving cars
  • Facial expression recognition
  • Image tagging

Question 6) – What is the difference between Weak AI and Strong AI?
Answer –

Weak AI Strong AI
It is a narrow application with a limited scope. It is a wider application with a more vast scope.
This application is good at specific tasks. This application has an incredible human-level intelligence.
It uses supervised and unsupervised learning to process data. It uses clustering and association to process data.
Example: Siri, Alexa. Example: Advanced Robotics

Question 7) – What is A* algorithm search?
Answer – When you want to find the best route between two nodes, you will use an A* algorithm search. Its purpose is to traverse a graph or find a path for this purpose. 

Question 8) – What is the difference between AI, Machine Learning and Deep Learning?
Answer – Artificial-Intelligence-vs-Machine-Learning-vs-Deep-Learning-Artificial-Intelligence-Interview-Questions

Question 9) – What is Q-Learning?
Answer – The Q-learning is a Reinforcement Learning algorithm in which an agent tries to learn the optimal policy from its past experiences with the environment. The past experiences of an agent are a sequence of state-action-rewards:

What-Is-Q-Learning-Artificial-Intelligence-Interview-Questions

In the above state diagram, the Agent(a0) was in State (s0) and on performing an Action (a0), which resulted in receiving a Reward (r1) and thus being updated to State (s1).

Question 10) – What is the Turing test?
Answer – The Turing test is a method to test a machine’s ability to match the human-level intelligence. A machine is used to challenge human intelligence, and when it passes the test it is considered intelligent. Yet a machine could be viewed as intelligent without sufficiently knowing how to mimic a human.