Question 1) – What is HTML?
Answer – HTML Stands for – Hypertext Markup Language or HTML is a markup language that is used to create website templates or WebPages to present the content on the World Wide Web.

  • HTML pages are saved by adding .html or .htm in web page name.
  • HTML elements are represented by tags.
  • HTML tags label pieces of content such as “heading”, “paragraph”, “table”, and so on.
  • Browsers do not display the HTML tags but use them to render the content of the page.

Question 2) – Write the basic Structure of the html Template?
Answer – The basic structure of html template is :

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title>Page Title</title>
</head>
<body>

</body>
</html>

Question 3) – What is HTML5?
Answer – HTML5 is the latest version of html with new attributes , elements ,tags and many more.

Question 4) – What is the difference between HTML elements and tags?
Answer – An element is a set of opening and closing tags in use. Tags are labels you use to mark up the beginning and end of an element. All tags have the same format: they begin with a less-than sign “<” and end with a greater-than sign “>”. … The only difference between an opening tag and a closing tag is the forward-slash “/”.

Question 5) – What are attributes and how do we use them?
Answer – Each tag can also have additional attributes, which change the way the tag behaves or is displayed. Attributes provide additional information about HTML elements.
For Example:
<img src=”#”> here in this tag src is img tag attributes.
<input type=” text”> here in this tag type is input tag attributes.

Question 6) – How do we comment in HTML?
Answer – Comments are used by developers to keep a track of the code functionality and also help the other developers in understanding the code functionalities easily.
You can add comments to your HTML source by using the following syntax:
Single line Comment –
<!– Write your comments here –>
Multi line Comment –
<!– Do not display this image at the moment
<img src=”#”>
–>

Question 7) – How to create a Hyperlink in HTML?
Answer – The HTML provides an anchor tag to create a hyperlink that links one page to another page. These tags can appear in any of the following ways:

  • Unvisited link – It is displayed, underlined and blue.
  • Visited link – It is displayed, underlined and purple.
  • Active link – It is displayed, underlined and red.

Syntax : <a href=”#”>Yor Link Text</a>

Question 8) – Name some common lists that are used when designing a page?
Answer – There are many common lists used for design a page. You can choose any or a combination of the following list types:

  • Ordered list – The ordered list displays elements in a numbered format. It is represented by <ol> tag.
  • Unordered list – The unordered list displays elements in a bulleted format. It is represented by <ul> tag.
  • Definition list – The definition list displays elements in definition form like in a dictionary. The <dl>, <dt> and <dd> tags are used to define description list.

Syntax of Unordered list :
<ul>
  <li>list1</li>
  <li>list2</li>
  <li>list3</li>
</ul>

Syntax of Ordered list :
<ol>
  <li>Coffee</li>
  <li>Tea</li>
  <li>Milk</li>
</ol>

Syntax of Description list :
<dl>
<dt>Bread</dt>
<dd>A baked food made of flour.</dd>
<dt>Coffee</dt>
<dd>A drink made from roasted coffee beans.</dd>
</dl>

Question 9) – What’s the difference between a block-level element and an inline element?
Answer – A block-level element is drawn as a block that stretches to fill the full width available to it (the width of its container) and will always start on a new line.
Examples of elements that are block-level by default: <div><img><section><form><nav>.

Unlike the block-level elements, inline elements are drawn where they are defined and only take up space that is absolutely needed. 
Examples of elements that are inline by default: <span><b><strong><a><input>.

Question 10) – What are <br> tags in HTML?
Answer – <br> tags are used to enter a new line into the HTML contents. These tags are generally used to separate two different lines of text between each other.